Ljubljanske ure

Preden smo se začeli zanašati na ročne ure in nato na ure na mobilnih telefonih, smo se zanašali na ure na javnih zgradbah. Bile so povsod, predvsem na pomembnejših objektih: cerkvah, šolah, sodiščih, postajališčih, univerzi … Pravzaprav uporaba preteklika ni na mestu, ker so vse te ure še vedno na istih mestih, kjer so bile nekoč, še vedno odštevajo sekunde, minute in ure, opozarjajo nas na čas, ki včasih teče v prazno, včasih pa je poln dogodkov, ki jih ne smemo zamuditi. Še vedno opravljajo pomembne vloge v urbanem prostoru: stavbam dajejo značaj, ljudi angažirajo v odnos z njimi in jih naredijo privlačne. Nasvet investitorjem, ki gradijo stavbe: če hočete, da bodo ljudje stavbo prepoznali kot pomembno, naj bo na njej ura. Če hočete, da imajo ljudje pred vašo stavbo zmenke, dajte nanjo uro. Če hočete, da se bo stavba pojavljala na družbenih omrežjih, naj bo na njej ura.

Sprehod med ljubljanskimi urami je predvsem sprehod skozi čas – od baroka do socializma in najnovejše dobe. Zelo različne so, vsaka ima svojo zgodbo, vsaka svoj pomen v mestnem tkivu, vsaka je ikona, h kateri ljudje radi obrnejo pogled.

Rotovž

Mestna hiša Ljubljana
V pentagonalnem stolpiču na vrhu ljubljanskega Rotovža je ura, ki je stara že več kot 300 let. Po konstrukciji in načinu mehanskega delovanja je podobna astronomski uri na praški Mestni hiši.

Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana

Vsako polno uro nas ob glasbi Milka Lazarja na vrhu gledališča pozdravita znameniti slovenski junak Martin Krpan in njegova kobilica.

Stolnica

Sončna ura, ki se nahaja na južni steni Stolnice, nosi letnico 1826. Pod trakom rimske številčnice je latinski napis: NESCITIS DIEM NEQUE HORAM – Ne veste ne dneva ne ure.

Pošta Slovenije

Pošta Slovenije

Stavba ima na vencu okoli kupole razporejene kipe pošte, brzojava, železnice in plovbe, nad uro z rimskimi številkami pa je kamnit orel z razprostrtimi krili.

Frančiškanska cerkev

Frančiškanska cerkev

Ura na frančiškanski cerkvi ni le na zvoniku, temveč tudi na pročelju. Spretno je vkompinirana v dekorativne elemente in elegantne barvne kombinacije.

Univerza v Ljubljani

Renesančna palača, v kateri je rektorat ljubljanske univerze, je odigrala pomembno vlogo v slovenski zgodovini, ura pa se ne nahaja na pročelju, temveč na stranskem stolpu, ki gleda proti Vegovi ulici.

Uršulinska cerkev

V prelepo kompozicijo oken in lokov na pročelju cerkve je vgrajena tudi ura, ki bije že od leta 1890.

Železniška postaja

Železniška postaja Ljubljana

Ljubljanska železniška postaja je bila zgrajena po tipskem načrtu za avstrijsko južno železnico, na kar spominja tudi stolp z uro.

Sodna palača

Sodiščr Ljubljana
Pred vhodom v sodno palačo stojita dve uri, ki tvorita nekakšen vhodni portal. Vstopajočim že več kot stoletje pomagata, da ne zamujajo sodnih razprav.

Gimnazija Vič

Na stranski fasadi stavbe je naslikana časovna spirala, v kateri je ura. Kolesar simbolizira učenje in pot dijakov. Na začetku je narisana tudi zaprta knjiga, ki se proti koncu spirale odpira. Poslikavo s plastiko kolesarja so zasnovali leta 1996, avtorja sta Mojca Leben in Davor Grgičevič.

TR3

TR3 Ljubljana

Iskrina digitalna ura na stolpnici TR3 je pomembna orientacijska in identifikacijska točka v mestu, saj se jo res vidi že od daleč. Prikazuje tudi datum in temperaturo. Ko prikazovalnik zaradi zastarelosti nekaj časa ni deloval in je kazalo, da bo za vedno ugasnil, so Ljubljančani zahtevali, da ga popravijo, in to se je tudi zgodilo.

Bavarski dvor

Bavarski dvor Ljubljana

Bavarski dvor je glavno vozlišče javnega mestnega prometa v Ljubljani. Za takšno postajališče se spodobi, da nad njim bdi ura. Ni velika, a z jasno in strogo podobo pomembno zaznamuje postajališče na Bavarskem dvoru.

Osnovna šola Vodmat

Ura na Osnovni šoli Vodmat daje stavbi razpoznavnost, gotovo pa ima tudi izobraževalni namen, saj lahko učenci spoznajo sončno uro.

Železniški stolp

Ura na kontrolnem stolpu železniške postaje odmerja odhode in prihode vlakov. Njena čista in minimalistična podoba jasno odraža pomen točnega časa v železniškem prometu in lično dopolnjuje funkcionalistično arhitekturo kontrolnega stolpa.

Fotografije: Denis Simčič

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.